Vergroot kaart

Categorie Design Arnhems Design (1): Ineke Hans

Arnhems Design (1): Ineke Hans
Arnhem is een vooruitstrevende stad. Je hoort veel over de kunstacademie en de modebiënnale, maar wie zijn toch die creatieve drijfveren die de stad zo vooruitstrevend maken? In Arnhems Design spreken we maandelijks met bekende en minder bekende Arnhemse ontwerpers, om de gezichten en verhalen achter hun werk te zien. Vandaag de vuurdoop voor de eerste ontwerpster: Ineke Hans.

Je gebruikt gerecycled plastic een veel van je producten, waarom?
Ik vind het mooi meegenomen dat het gerecycled is, maar dat is voor mij geen uitgangspunt. Voor mijn buitentafels is dit bijvoorbeeld gewoon het meest geschikte materiaal, omdat ze wind- water- zout en UV- bestendig zijn. Dat vind ik belangrijker dan het recyclen op zichzelf. Het materiaal is bewezen duurzaam, het wordt bijvoorbeeld door Rijkswaterstaat gebruikt om kanalen mee aan te leggen. Dat zegt volgens mij genoeg over de sterkte van het materiaal, het gaat ontzettend lang mee en het blijft lang mooi. Dat is ook duurzaam te noemen.

Wat is dan niet duurzaam?
Gerecycled materiaal gebruiken en daar iets lelijks van maken wat maar beperkt goed blijft. Ik zie zo vaak kleine nep-lego hebbedingetjes waar je zonnepaneeltjes en batterijtjes bij krijgt. Dat is één week leuk en dan gooien mensen het in de prullenbak. Vaak zijn dat soort dingen dan verkrijgbaar in een “groene winkel”. Terwijl dat nou juist de reinste verspilling is, daar moeten we vanaf.

Hoe zie jij echt duurzaam design dan voor je?
Ja, ik zit natuurlijk in een raar vak: ik voeg als ontwerper dingen toe aan een wereld waarin we alles eigenlijk al hebben. Ik vind dat ik als ontwerper dan wel de verantwoordelijkheid heb om innovatief te zijn en echt iets nieuws toe te voegen aan wat er al is. Ik ontwerp nu bijvoorbeeld een stoel voor Ahrend die gedeeltelijk van gerecycled petfles is gemaakt, deze is gemakkelijk uit elkaar te halen en klein te maken zodat we minder lucht hoeven te transporteren. Dat is duurzaam, maar het scheelt ook in de kosten.

Ik vind duurzaamheid eigenlijk vanzelfsprekend, maar daarin ga ik me niet blind staren op de materiaalkeuze. Iets wat jarenlang mooi blijft om naar te kijken, maar niet gerecycled is kan volgens mij ook duurzaam zijn. Noem het “duurzame emotie”.

Hoe zie jij de toekomst in voor Arnhems Design?
Voorlopig is er nog genoeg te veranderen, maar we moeten er ook niet in doorschieten. Het leven moet wel leuk blijven (lachend). En ja, de meeste mensen kopen nog steeds het liefst meubels die voor vijf euro uit China komen overgevlogen, terwijl ze eigenlijk weten dat het helemaal niet eerlijk kan zijn. Maar op den duur zullen mensen denk ik toch gaan inzien dat ze moeten kiezen voor iets wat langer waarde heeft, daar ben helemaal ik van overtuigd.

14 april 2011 door Willem Hofstede in "Design"
 

0 ReactiesVoeg reactie toe
check